Hvordan være alene uten å være ensom?

Jeg har lenge sagt at jeg kan prøve mye, men at jeg aldri vil bli avhengig av noe, hverken nikotin, sukker, adrenalin eller kosebamsen min, og trodde frem til forrige uke at jeg ikke var avhengig av noe som helst. Etter en ransaking av meg selv forrige helg kom jeg likevel frem til at jeg har en stor og skummel avhengighet – nemlig selskap. Jeg HATER å være alene. Jeg vil/MÅ ha folk rundt meg hele tiden, og har jeg ikke det føler jeg meg ensom med en gang, som om det ikke finnes en eneste person i hele verden som vil være med meg. Jeg kunne nok skrevet en hel bok om hvor jeg tror disse tankene og følelsene kommer fra, men det viktigste med en sånn innsikt tror jeg er å gjøre de endringene som skal til for å bryte det destruktive mønsteret, og i mitt fall – lære meg å være alene uten å være ensom.

Etter å ha snakket med flere andre om mitt problem, har jeg funnet ut at det ikke bare er jeg som føler meg ensom etter bare en time hjemme alene, så jeg tenkte derfor å dele noen tips som har hjulpet meg på veien mot å være alene uten å være ensom.

1 - Planlegg noen kvelder/dager i uken der du skal være alene. Generelt fungerer vi mennesker slik at vi liker følelser av kontroll og autonomi. Har du selv valgt å være alene kan det i seg selv hjelpe på ensomheten. I tillegg har du mulighet til å forberede deg på egentiden og du slipper den plutselige følelsen av ensomhet i det du innser at du skal være alene en kveld. På lik linje med at jeg skriver inn avtaler med venner i kalenderen min, har jeg nå også begynt å skrive inn alle avtaler jeg har med meg selv i kalenderen.

2 - Skriv en liste over tingene du skulle ønske du hadde mer tid til, men som du aldri føler at du har tiden strekker til for. Når ensomheten begynner å snike seg frem, har du en perfekt mulighet til å ta frem listen og gjøre det du ellers aldri får tid til. På min liste står det blant annet scrapbooking, lese bøker, se på sex and the city, rydde i gamle papirer, skrive på mitt store bokprosjekt og ta med meg kameraet ut og fotografere.

3 – Skriv lapper som påminner deg om å bekrefte deg selv og heng de rundt om i hjemmet ditt, gjerne rundt speilet på badet eller på innsiden av ytterdøren. For meg handler mye av min avhengighet av andre om at jeg ikke gir meg selv nok bekreftelse og derfor hele tiden føler et behov av å være med andre som gir meg den bekreftelsen jeg, som alle andre mennesker, er så utrolig avhengig av. På mine hjerte-post-it-lapper står det blant annet ”Si høyt tre egenskaper du er stolt over hos deg selv” og ”Husk å være deg selv for du er bra nok akkurat som du er!”. For mange høres det nok veldig klisjé og teit ut, men for meg funker det veldig bra! Den siste uken har jeg nesten blitt litt forelsket i meg selv da jeg har funnet ut at jeg har mange utrolig bra egenskaper og er mer enn bra nok som jeg er.

4 – Finn frem en god flaske rødvin, lag din beste brownie, tenn stearinlys og gjør en Bull’s Eye! Nå gjetter jeg at tilnærmet lik ingen av dere som lesere dette vet hva en Bull’s Eye er, men om dere googler ”Bull’s Eye Tobias Lundgren” så får dere opp flere versjoner av øvelsen. I korte drag handler den om å identifiere hvilke verdier som er viktige for deg, hvor nærme du ligger disse verdiene idag og hva som hindrer deg i å komme enda nærmere disse verdiene. For meg reduserer dette følelser av både angst, ensomhet og depresjon, både kortsiktig og langsiktig, og den relativt nye ACT-metoden som øvelsen er designet for får mer og mer støtte i den psykologiske forskningen. Litt psykolognerdete vil nok mange påstå, men hva gjør vel det om det hjelper? En kort introduksjon til øvelsen kan dere se i filmen under.

Man kan selvfølgelig gjøre Bull’s Eye uten rødvin, brownie og stearinlys, men for meg var det tre ingredienser som gjorde egentiden forrige helg komplett!

5 - Fortell om utfordringen din til andre! Enten det er din mamma, dine venner, din partner eller en psykolog så er det å fortelle andre om dine tanker og følelser en hjelp i seg. I tillegg kan du få hjelp med utfordringen din, for det å gjøre en forandring kan være fryktelig vanskelig å gjøre selv. Synes du for eksempel det er vanskelig å skrive listen jeg tipset om ovenfor kan det være hjelpsomt å spørre andre om hva de pleier å gjøre når de er alene. Har du lett for å stryke planene dine om egentid selv om du egentlig burde trene på det, kan det være hjelpsomt å fortelle noen om at du vil trene på det, og at det skulle hjelpe deg om de ikke ber deg med på kino eller middag de kveldene du har planlagt å være alene.

For meg har det at jeg har fortalt andre om min utfordring å være alene uten å være ensom, gjort at jeg har oppdaget at jeg ikke er alene tankene og følelsene mine. Det har også gjort at jeg har fått mulighet til å diskutere hvorfor jeg tenker og føler som jeg gjør samt hvilke konsekvenser reaksjonene på tankene og følelsene mine har fått. Bevisstgjøringen av mine destruktive reaksjoner og deres konsekvenser har skapt en enorm motivasjon hos meg til å endre på min oppførsel og den onde sirkelen jeg hadde havnet i brytes stadig mer og mer ned. Og det er så DEILIG!


 

Vi mennesker er så utrolig dysfunksjonelle og irrasjonelle, men heldigvis har vi en velutviklet hjerne og er et sosialt dyr med mulighet til å føle empati for andre. Jeg tenker at om vi bare utnytter vår egen hjerne og andre menneskers empati og naturlige ønske om å hjelpe oss, har vi mulighet til å rette opp i noe av det dysfunksjonelle mønsteret vårt og våre irrasjonelle valg, slik at vi kan føle mer positive enn negative følelser igjen. Og når vi bare lever en gang(YOLO, 2012) så er det hundre prosent verdt anstrengelsen spør du meg!

(Herregud, nå når jeg skriver det her pirrer det i magen min fordi jeg i framtiden skal få mulighet til å jobbe mennesker – vi er jo SÅ spennende!)

En annen ting som har vært til stor hjelp for meg de siste ukene er å praktisere yoga. Så nå skal jeg hoppe i seng slik at jeg er våken når min favorittyoga begynner imorgen klokken 9.30 og kan starte søndagen på best mulig måte! Håper tipsene mine var nyttige for noen der ute!

Klemmer fra meg! ♥

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

     

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>